Öppna inte hårddisken själv

Av | 14 december, 2019

Detta foto visar ett antal allvarliga fel. Hårddisken har öppnats av en person som inte har handskar på sig och dessutom på ett vanligt skrivbord. Tekniskt intresserade personer är av naturen nyfikna och det är förståeligt att det är lockande att öppna hårddisken. I vissa fall kan dock nyfikenheten få ödesdigra konsekvenser.

Varför du inte ska öppna hårddisken själv

Det kan självklart vara lockade att prova på att göra saker själv, det finns massor av videos på Youtube som beskriver hur man lagar en trasig hårddisk, ofta kan man hitta titlar som ”hur du fixar en klickande hårddisk själv”. Men tro oss, öppna aldrig hårddisken själv om informationen på den är viktig för dig. Chansen att du klarar av att reparera en klickande hårddisk utan rätt verktyg, erfarenhet och kunskap är nära nog obefintlig.

När vi får in hårddiskar som kunder öppnat själva utanför renrum så komplicerar och fördyrar det i princip alltid räddningen. En räddning som hade tagit oss en timme kan i många fall ta det tiodubbla om en ”gör det självare” försökt att rädda hårddisken.

I värsta fall så har hårddisken blivit så skadad att vi inte kan rädda filerna överhuvudtaget.

Öppnar du hårddisken utanför ett renrum så är det omöjligt att undvika att ett fint lager damm lägger sig på plattorna. Du kan råka komma åt plattan med ett finger och det lämnar omedelbart ett avtryck av fett på plattan. Vissa hårddiskar kräver dessutom att skruvarna som håller i locket dras med ett exakt moment för att kalibreringen av läshuvudena skall vara rätt, så fina momentnycklar har man normalt inte i ett vanligt hushåll, och även om du har det så vet du inte vilket moment som skall användas om du inte har erfarenhet av att arbeta med just den modellen av hårddisk.

Det är inte ovanligt att vi först får åtgärda felen som ”gör det självaren” ställt till med för att sedan åtgärda det ursprungliga felet som gjorde att hårddisken inte fungerade för att rädda filerna.

Anlita Soondata för dataräddning istället för att försöka själv

Soondata har arbetat med att rädda data från trasiga hårddiskar sedan 2002, vi har alltså över 15 års erfarenhet av dataräddning. Under de här 15 åren har vi räddat tusentals hårddiskar av olika modeller.

Om du anlitar Soondata så får du

  • Lång erfarenhet av dataräddning och stor kunskap om hårddiskar
  • Top of the line verktyg och labbfacilitet
  • Gratis analys, även i extremt svåra fall
  • Garanterat nöjd kund och kvalitetsgranskning
  • Snabb hantering och snabb leverans
  • Svårslagna priser

Klicka här om du vill öppna ett ärende och skicka in din hårddisk