Trasigt Läshuvud

Av | 15 augusti, 2019
Hårddisk med trasiga läshuvuden

Hårddisk med trasiga läshuvuden

Hårddiskens läshuvud

Läshuvudet är hårddiskens viktigaste komponent. Det är dragkopplingen på släpvagnen, knivens egg, pennans udd, keeperns handske. Det är interfacet som förvandlar magnetism till data. Det är här det händer.

När det läser data så flyter det några få nanometer över den snurrande plattan. Små magnetiska differenser på plattans yta – i princip på eller av signaler – inducerar elektriska pulser i läshuvudet, vilket i sin tur omvandlas till en ström av ettor och nollor, som i sin tur bygger upp din fil.

När huvudet skriver data skickas elektriska signaler genom skrivhuvudet som magnetiserar en serie av punkter på plattan. Ibland jämförs läshuvudet med nålen på en gammal skivspelare, men en nål översätter bara åt ena hållet. En nål följer ett spår och vibrerar i respons till vågformade repor som var skurna in i LP skivan. Nålen skriver inget till en LP skiva och dess funktion är mekanisk, inte elektronisk.

Faktum är att om man vill jämföra en hårddisk läshuvud med något så är det närmare besläktat med tonhuvudet i en kassettbandspelare. Men det är fortfarande en milsvid skillnad. Hårddiskar har nu läs och skrivhuvuden som inte kan ses utan förstoringsglas. De flyter på vingformade armar som bär läshuvudet på en luftkudde som är så tunn att den bara kan mätas genom att räkna antalet oxygen eller nitrogen partiklar som befinner sig mellan läshuvudet och plattan.

Som du säkert förstår så är läs och skrivhuvuden specialanpassade för den hårddisk de används i. Hårddiskar har oftast flera läshuvuden, normalt ett per varje sida på hårddiskens plattor.

Trasigt läshuvud

Läshuvuden är hårddiskens viktigaste komponentNär ett läshuvud går sönder så har man stora problem. Helt plötsligt kommer du inte åt filerna på hårddisken längre. Det finns även en risk att det trasiga läshuvudet slagit i hårddiskens platta. Det är inte bra om läshuvudet slår i plattan eftersom det finns stor risk att det blir en repa eller ett hack. Blir det en repa så rivs det magnetiserade lagret på plattan bort och data som låg där är förvandlat till damm.

För oss på Soondata så är det ett rutinjobb att byta läshuvuden, det är en stor del av arbetet och det görs alltid i vårt renrum. För att lyckas med att byta ett läshuvud så krävs lång erfarenhet och mycket träning. Gör man fel så riskerar man att filerna på hårddisken aldrig kan räddas. Innan man ens försöker sig på att byta läshuvud på en hårddisk som innehåller viktiga filer så ska man ha lyckats att byta på minst 100 oviktiga hårddiskar. Förutom att man måste veta exakt vad man gör så måste man kunna hålla händerna helt blickstilla när de nya läshuvudena monteras, minsta skakning kan ge ödesdigra resultat.

Försök inte att byta läshuvudena själv, vi garanterar att du kommer att misslyckas. Anlita riktiga proffs direkt istället. Klicka här om du vill öppna ett ärende och skicka in din hårddisk för räddning.