Lägg inte hårddisken i frysen

Av | 9 augusti, 2019

Lägg inte hårddisken i frysen!

Det finns en gammal myt att hårddiskar som slutat att fungera kan räddas genom att läggas i frysen. Vi ska berätta nedan varför det är en riktigt dålig ide och att du troligtvis förstör alla chanser att rädda några filer från din trasiga hårddisk om du fryser ner den. Det spelar ingen roll vilket felsymptom hårddisken har, även om den klickar, piper, surrar eller är knäpptyst så ska den under inga omständigheter frysas.

Frysboxen är ett ypperligt ställe att förvara mat i, men absolut inget ställe för hårddisken.

Det händer då och då att våra kunder läst om den här myten och faktiskt lagt in sin hårddisk med väldigt viktiga filer på i frysen, det gör alltid ont när vi tvingas ringa till en kund och meddela att ett grundfel som var väldigt enkelt som vi billigt och snabbt hade fixat har förvärrats så att dataräddningen kostar många gånger mer än det hade behövt göra.

Vad är då “rädda filer i frysentricket”?

Om du söker på internet efter gör det själv trick för att rädda en trasig hårddisk så kommer du garanterat att hitta frystricket på något gör det själv forum. Liknande forum brukar också tipsa om några av följande trick för att rädda filerna, alla är mer eller mindre skadliga för hårddisken.

  • Beställ ett nytt kretskort till hårddisken från ebay.
  • Knacka på hårddisken med en hammare.
  • Tappa hårddisken från 10cm höjd ner i skrivbordet.
  • Värm upp hårddisken i ugnen.

Vi ska inte peka ut någon annan webbsida, men de här rekommendationerna finns att läsa online. Om du vill ha filerna tillbaka så ska du inte prova någon av metoderna ovan eftersom de skadar hårddisken och försvårar och fördyrar en räddning, har du otur så kan skadan bli så svår att en räddning blir omöjlig.

Det finns några variationer på frystricket. Enligt vissa så ska hårddisken ligga bara en minut i frysen medan andra rekommenderar minst 48 timmar.

Konstigt nog så vet de flesta förespråkare av frystricket vad som händer när man lägger en sak i frysen och sen värmer upp den, prova själv att lägga iskuber i ett varmt vattenglas så ser du att glaset blir fuktigt på utsidan. Lösningen på fuktproblemet ska enligt vissa förespråkare vara att hårddisken ska läggas i en lufttät fryspåse. Enligt de som tipsar om detta så ska du efter att tagit ut hårddisken ur frysen kunna komma åt alla filer igen under en begränsad tid tills hårddisken har värmts upp igen, och man ska då återupprepa processen tills man tillslut lyckats med att rädda alla filer.

Tyvärr så har vi i vårt labb sett mycket bevis på att frysa din hårddisk faktiskt bara gör saken värre även om man använde fryspåsar, eftersom även en liten mängd fukt som tar sig in i hårddisken kondenseras på plattorna. Fukt och hårddiskplattor är ingen bra kombination. Visst minskar fryspåsarna fukten, men bara till den grad att hårddiskens elektronik inte kortsluts, det blir fortfarande stora skador på plattorna.

Idén bakom frystricket

Visst är det så att komponenter går sönder när de överhettas – det är ett känt problem. En del superdatorer använder Freon för att leda bort värmen från sina kretsar och många gamers använder flytande nitrogen för att kyla sin supertrimmade datorer.

Det finns två generella felorsaker som en del tror kan lösas genom att frysa hårddisken.

  • Hårddisken har blivit överhettad, kanske beroende på ett fel på hårddiskens styrkort. Frysning ska i det här fallet få kretsarna att magiskt börja fungera igen, även om kislet i kretsarna är helt uppbränt.
  • Hårddiskens läshuvuden har fastnat på plattan och frysning får plattan att krympa. När plattan krymper så ska läshuvudena magiskt ploppa loss från plattan och börja fungera igen.

Man kan ju tro att frysning är en snabb och billig lösning, men det är faktiskt rent humbug.

Du kommer att kunna läsa om olika personer som hävdar att frystricket fungerar, kanske till och med din lokala it tekniker tipsar om det. Det de här personerna inte vet är att de spelar ett högt spel med din hårddisk och dina viktiga filer. Det händer till och med att IT tekniker tipsar sina användare och kunder om frystricket, vi tycker att det är oansvarigt och respektlöst gentemot kundernas egendom.

Precis som med all pseudovetenskap så ”fungerar” frystricket säkert ibland, men i de fall det ”funkat” så beror det med största sannolikhet på att hårddisken inte var särskilt skadad innan och att hårddisken inte hann ligga i frysen tillräckligt länge för att bli skadad. Så varför chansa?

När ska en hårddisk frysas?

Vad händer med hårddisken i frysen?

För att du ska slippa gå på misstaget att frysa din hårddisk som innehåller viktiga filer så har vi gjort det åt dig här, hårddisken på bilden innehåller inget viktigt.

Undantaget moderna helium-nitrogen fyllda hårddiskar så har alla hårddiskar ett litet “andningshål”. Detta hål är till för att det atmosfäriska trycket inuti hårddisken ska utjämnas och vara samma som rummet som hårddisken förvaras i. Utan hålet så skulle hårddiskar svälla upp på flygplan till exempel. Innanför hålet så sitter ett litet filter som ska stoppa smuts och fukt att komma in i hårddisken, men filtret kan tyvärr inte skydda mot stora mängder fukt. Om luftfuktigheten i rummet där hårddisken används blir för stor så är risken för en hårddisk krasch stor.

Många frys-förespråkare tycker att man ska ha dubbla fryspåsar för att stoppa fukten, det hjälper dock bara till viss del eftersom fukten som finns inuti hårddisken och i fryspåsen innehåller fukt.
När hårddisken är i frysen så kondenseras fukten i luften och fryser till små iskristaller. När du tar ut hårddisken ur frysen så tinar iskristallerna upp och vattendroppar bildas som samlas på hårddiskens plattor. Du vill verkligen inte ha vatten inuti hårddisken, och du vill definitivt inte starta en hårddisk som innehåller vatten.

Efter frysning

Efter frysning av hårddisken bildas kondens på plattan

Varför vi avråder från frystricket

Sedan Soondata såg dagens ljus våren 2002 så har vi fått in otaliga hårddiskar som kunder mot bättre vetande lagt I frysen. De skickade in sina hårddiskar för att frystricket uppenbarligen inte fungerat för att rädda deras filer. Hårddiskarna i de här fallen var överlag väldigt svårt skadade. Vissa hade startats och körts många timmar efter frysningen. I många fall så hade de skadade plattorna slitit loss läshuvudena ur sina fästen och skapat mycket svåra repor på plattornas yta. Det sorgliga är att många av de här hårddiskarna hade vi kunnat rädda utan någon större insats eller kostnad, frysningen förvärrade i samtliga fall både kostnaden och resultatet.

Slutsats

Frystricket är en dålig idé, vi tycker inte att någon ska prova det överhuvudtaget.

Allvarligt talat, om det hade fungerat så hade vi inte investerat stora pengar i renrum och konstruerat egna verktyg. Då hade vi istället köpt en frysbox och en rulle fryspåsar…

Vi har faktiskt en frys, i den förvarar vi våra frysta middagar som vi ibland får ta till när vi måste jobba sent med att rädda hårddiskar.

Lämna in din hårddisk till Soondata istället så räddar vi filerna åt dig till en låg kostnad.

Klicka här om du vill öppna ett ärende och skicka in din hårddisk.

© Soondata 2019