Rädda hårddisken själv?

Av | 8 april, 2021

Är det värt att försöka rädda hårddisken själv?

Rädda hårddisken själv

Rädda hårddisken själv

Det är populärt med olika gör-det-själv projekt. Man kan måla om hemma, laga bilen själv, fixa en punktering på cykeln och så vidare. Gör det själv projekt är roliga och det går att spara pengar. Men är det verkligen värt att försöka sig på att rädda filerna från en trasig hårddisk själv? Faktum är att det är faktiskt i de allra flesta fall precis tvärt om. Att försöka sig på att själv rädda en hårddisk kan i bästa fall göra arbetet dyrare när du inser att du måste lämna in den till ett proffs och i värsta fall så skadas hårddisken så illa av ditt försök att rädda den att dina filer blir omöjliga att rädda.

Rädda hårddisk själv

Rädda hårddisk själv

Försök att själv rädda en hårddisk med mekaniska skador kommer uteslutande att misslyckas eftersom du inte har verktygen eller erfarenheten som krävs. Ju mer du försöker desto svårare blir det för proffsen att rädda dina filer, och i värsta fall så gör du så att en dataräddning blir omöjlig.

På nätet så kan man hitta olika icke vetenskapliga metoder för att rädda hårddiskar. Det är väldigt viktigt att förstå att alla de här metoderna snarare skadar din hårddisk än att de hjälper att få tillbaka filerna. På Soondata så hör vi ofta om kunder som försökt sig på olika knasiga metoder för att rädda filer. I de allra flesta fall så ser vi att hårddisken hade ett väldigt enkelt ursprungligt fel som vi lätt och billigt kunnat åtgärda, istället har kunden förstört hårddisken och gjort arbetet ibland mångdubbelt så dyrt som det behövt vara.

Ingen av metoderna nedan ska användas på en hårddisk som innehåller filer som du vill ha tillbaka.

  • Frystricket. Att lägga en hårddisk i frysen och sen starta upp den kan kortsluta hårddiskens elektronik eller orsaka oreparerbara skador på hårddiskens plattor på grund av kondens. Hårddiskar är designade för att fungera i särskilda miljöer. Extrema avvikelser från det hårddisken är designad för kommer att skada din hårddisk.
  • Kretskortsbyte. Kretskort kan absolut se likadana ut och de kan gå att montera ett felaktigt kort på din hårddisk. Men utseendet bedrar, att ansluta ett inkompatibelt kretskort till en hårddisk kan göra att arbetet med att rädda filerna blir betydligt mer omfattande. I bästa fall så händer ingenting, i värsta fall så går dina filer aldrig att rädda.
  • Diverse programvaror. Installera aldrig någonsin en programvara på en hårddisk som du vill rädda filer från. Man ska överhuvudtaget aldrig skriva till en hårddisk som har problem.
  • Grottmansmetoden. Knacka eller slå aldrig på en hårddisk för att få den att fungera igen. Att slå eller banka på hårddisken kan göra att plattorna skadas. Grottmansmetoden fungerar aldrig!

När vi på Soondata hör om kunder som råkat försöka rädda sina data själva med någon av metoderna ovan så gör det ont i oss. Man ska aldrig experimentera med en hårddisk som innehåller filer som man vill få tillbaka. Soondata har åratal av erfarenhet och vi har räddat tusentals hårddiskar. Om du vill ha dina filer räddade så skicka in hårddisken till oss istället så räddar vi den till ett bra pris.

Nästa gång du läser om frystricket eller grottmansmetoden, så tänk dig för och kontakta ett riktigt proffs på en gång istället.